ראש פינה

  • מיקום: ראש פינה שוכנת בגליל העליון, למרגלות הר כנען והעיר צפת ובסמוך לחצור הגלילית, מערבית לכביש 90.
  • שנת הקמה: המושבה נוסדה לראשונה בשנת 1878 ע"י קבוצת אברכים מצפת ולאחר שמספר משפחות מצומצם נשאר במושבה נוכח התלאות. בשנת 1882 הוקמה בשנית ע"י קבוצת חלוצים מרומניה.
  • שטח שיפוט: 17,569 דונם.
  • מועצות גובלות ושכנות: צפת, טובא-זנגריה, מועצה אזורית מבואות חרמון וחצור הגלילית.
  • אוכלוסייה: 2,750 תושבים.
  • תכנית מנחה: תכנית מתאר ראש פינה מאושרת משנת 1991 מס' ג/5626
    תכנית מפורטת אתר השחזור מאושרת משנת 2001 מס' ג/8886 

ראש פינה - "אם מושבות הגליל", שוכנת על המורדות הצפון מזרחיים של הר כנען, צופה אל נופי הגולן, החרמון ועמק החולה, וחולשת על צומת דרכים מרכזי באצבע הגליל.

ראשיתה בישוב "גיא אוני", שהוקם ב - 1878 ע"י קבוצת אברכים מצפת בסמוך לכפר הערבי ג'עוני. שלוש שנות רעב ובצורת הכריעו את המייסדים ובשנת 1882 באה במקומם קבוצת חלוצים מרומניה (בראשם - ר' משה דוד שו"ב) שהקימו מושבה חדשה. לזכר תלאות קודמיהם קראו עליה את הפסוק: "אבן מאסו הבונים היתה לראש פנה" (תהלים קי"ח, כ"ב).

כשנה לאחר ייסודה פרש הברון רוטשילד את חסותו על המושבה, חיזק את העיסוק בחקלאות ויסד בה ענף חדש: תעשיית משי. עצי תות ניטעו במיוחד והוקם מפעל גדול לטווית חוטים ואריגי משי. ראש פנה הפכה למרכז המנהלי של פקידי הברון למושבות הגליל.

בשנת 1900 מנתה המושבה יותר מ - 500 נפש והיתה הגדולה במושבות הגליל. ב - 1927 הקים בה פרופסור מר מעבדה לחקר המלריה, שנודעה בהשגיה בעולם כולו.

ראש פינה של היום היא שילוב נדיר ומיוחד במינו של עתיק וחדש השזורים בהרמוניה: של דור חמישי למייסדים - עם מתישבים אך זה מקרוב באו, של בתי אבן עתירי הסטוריה - עם בתים חדשים המבהיקים בלובנם, של תיירות סקרנית - עם נמנומה של מושבת הראשונים.

בין בתי המושבה מתפתל ואדי ראש פנה היפהפה על שלושת מעיינותיו ובשנים גשומות מתמלא אפיקו מים והופך לנחל זורם החוצה את המושבה לאורכה.

אתר השחזור של מושבת הראשונים משמש היום מרכז לימודי-היסטורי, מוקד עליה לרגל למטיילים, לתלמידים ולאמנים שחלקם נשבו בקסם המקום ובחרו לחיות וליצור כאן, בבתים ובאווירה של תחילת המאה.

מנגד מתפתח פארק תעשיות מודרני - צ.ח.ר. - יוזמה יחודית של רשויות ראש פינה, צפת וחצור, המאכלס מפעלים חדשים ותעשיות היי-טק, מושתת על עקרונות של שימור הנוף ואיכות הסביבה ומספק תעסוקה לתושבי האזור כולו.

עם השנים הפכה ראש פנה למקום מגורים מבוקש וכיום מתגוררים בה כ - 2,750 תושבים בחתך אוכלוסיה מגוון: מאיכרים בני המושבה ויוצאי קיבוצים - ועד אמנים ובעלי מקצועות חפשיים. שכונות חדשות הולכות ונבנות בה, תוך שמירה על צביונה הכפרי המיוחד.

המושבה משמשת היום מרכז מוניציפלי ואורבני לישובי הסביבה ומנקזת את הפעילות האזורית בתחומי החינוך, התרבות והמסחר. בתחומה פועלים בי"ס קהילתי - אזורי, שחגג זה מקרוב את מחזור ה - 112, מתנ"ס ואולם ספורט חדיש.

אופיה הציורי, מיקומה הגיאוגרפי ושדה התעופה הסמוך הפכו אותה שער להמוני המטיילים הפוקדים את האזור, מי ברכב ומי בדרך האוויר, ומרכז לשרותי דרך ותיירות ההולך ומתפתח בקצב מואץ. בשנים האחרונות מתפתח במושבה ענף חדרי האירוח (צימרים), המספקים שרותי אירוח כפרי ברמה גבוהה ובעתיד יצטרף לכל אלה פרוייקט תיירות נרחב העומד להיבנות בשטח של 200 דונם בקירבת המושבה, ביזמות פרטית.

כך, עם חלוף השנים, התגשם חזון המייסדים: אותה "אבן שמאסו הבונים" הפכה לאבן דרך ולפינת-חן יחודית בנוף הגליל.

לאתר המועצה ראש פינה

rosh-pina